Čepom do osmeha!


Akcija “Čepom do osmeha” je nastala na inicijativu diplomirane ekološkinje i predsednice humanitarno ekološke organizacije Čepom do osmeha Vanje Petković iz Novog Sada. Akcija je pokrenuta u decembru 2012. godine, kada su prvo nekolicine ljudi odlučile na ovaj korak i razumele značaj ovakvog pionirskog rada.


Cilj akcije je prikupiti čvrste plastične čepove, npr. od mleka, jogurta, majoneza, kečapa, flomastera, lekova koji imaju plastični čep, navlake za medicinske igle, sokova, vode, piva, kečapa, sredstava za kućnu i ličnu higijenu (deterdženti, paste za zube, šamponi,dezodoransi, kreme za ruke, omekšivači, balzami, tečnost za sudove…) Sаkupljene količine čepovа od plаstike se odvoze u reciklažni centar, а prikupljenа sredstvа se koriste u humаnitаrne svrhe. Konkretno ovа аkcijа je dаlа аkcenаt nа decu sа invaliditetom, da im omogućimo lаkše funkcionisаnje u svаkodnevnom životu i obrazovanju. Istovremeno postiže se i ekološki doprinos u očuvаnju životne sredine.

Danas ovu akciju podržavaju brojne instituciji i kompanije. Svoje humano srce pokazalli su vrtići, škole, fakulteti, firme, sportski centri, pojedinci… Sredinom maja 2015. godine, zaposleni u robnom knjigovodstvu dm drogerie markt Srbija su odlučili da inicijativu "Oplemeni život" iskoriste za uključivanje u akciju "Čepom do osmeha". Za tu svrhu su u kuhinji Centrale dm-a postavili kutiju za prikupljanje čepova.

Nakon veoma pozitivne reakcije svih zaposlenih, kao i velikog broja prikupljenih čepova, odlučili smo da akcija traje i posle 30.06.2015 odnosno do daljnjeg.

Bolje torba u ruci, nego kesa na grani!


Od juna 2012, dm u Srbiji je započeo sprovođenje ideje o smanjenju potrošnje jednokratnih plastičnih kesa i počeo da ističe ekološki prihvatljiva rešenja koja su manje štetna za životnu sredinu.

Samo u Srbiji, mesečno se potroši i do 200.000.000 kesa koje završe u prirodi, a za njihovu razgradnju je potrebno od 400 do 800 godina.

Zato smo u ponudu uvrstili i pamučne i trajne torbe od reciklirane folije i, kao alternativu, upotrebu plastičnih kesa koje su izrađene od recikliranih materijala, kako bi mogle ponovo da se koriste u proizvodnji.

dm je od 2012. godine uveo doživotnu garanciju na pamučnu torbu, oštećena dm pamučna torba može se besplatno zameniti za novu pamučnu torbu u bilo kojoj dm prodavnici.

Pri kupovini u dm-u, možete da izaberete neku od trajnih torbi izrađenih od reciklirane folije i pamuka, što predstavlja ekološku alternativu recikliranim plastičnim kesama.

Na ovaj način želimo da pozovemo naše kupce da nas podrže u inicijativi i namerama da naša zemlja bude čistija i lepša.

Top