Kompanija dm u borbi za zdravlje muškaraca:

Donacija od 500.000 dinara Klinici za urologiju u Novom Sadu

 

Beograd, 30. 11. 2020. - Kompanija dm drogerie markt donirala je 500.000 dinara Klinici za urologiju u Novom Sadu za obezbeđenje medicinske opreme koja je neophodna u detektovanju kobnih bolesti od kojih pati muška populacija.

Ovaj humani gest deo je sada već tradicionalne kampanje dMovember koju kompanija dm sprovodi treću godinu zaredom sa ciljem da ukaže na značaj borbe protiv bolesti prevashodno vezanih za mušku populaciju, u prvom redu raka prostate i raka testisa, kao i na neophodnost uroloških pregleda i samopregleda kao njihove najvažnije prevencije.

Mnoge od ovih podmuklih bolesti mogu se razviti bez ikakvih simptoma, zbog čega su urološki pregledi, kao i samopregledi najvažnija prevencija tih boljki kod svakog muškarca. Ohrabrujuće je da su ova oboljenja, uključujući rak prostate koji je jedan od najsmrtonosnijih kancera, izlečiva u većini slučajeva – ali ako se otkriju na vreme. Zbog toga već treću godinu zaredom nastavljamo da pružamo podršku u borbi protiv ovih opakih bolesti od kojih pati značajan broj muškaraca u našoj zemlji i svetu, ali i da doprinosimo podizanju svesti šire populacije o krucijalnoj ulozi prevencije ovog problema“, izjavio je Branko Basar, član uprave dm Srbija i dm Severna Makedonija.

Prema poslednjim statističkim podacima, rak prostate drugi je najsmrtonosniji kancer kod muškaraca u Srbiji, odmah posle raka pluća. Godišnje od ove podmukle bolesti oboli 2.800 muškaraca u našoj zemlji, a premine njih 900. Ova zloćudna bolest može se pojaviti bez ikakvih simptoma, te su urološki pregledi, kao i samopregledi, ključna prevencija.

Kampanja Movember koju sprovodi dm inspirisana je istoimenim globalnim pokretom nastalim u Australiji tokom kojeg muškarci u novembru mesecu puštaju svoje brkove i bradu kako bi upozorili na važnost borbe protiv bolesti od kojih prevashodno pate muškarci. Tako je dm brojne aktivnosti u ovom mesecu obojio sličnim simbolima sa ciljem da dodatno motiviše muškarce da više brinu o sebi i svom zdravlju, kao i da makar delom utiče na podizanje svesti o značaju preventivnih pregleda.

Top