ZASADI DRVO, PRAVILO JE PRVO!


Širenje svesti o prirodi i njenim potrebama, kao i kolektivna odgovornost prema zelenoj budućnosti naša je zajednička misija.

U okviru projekta Zasadi drvo mislimo i na naše najmlađe sugrađane i želimo da im približimo važnost zaštite šuma i pošumljavanja. Zato ovaj crtani poklanjamo svim mamama, tatama i deci - Uz priču veverice Vece i njenih drugara upoznajmo se sa blagodetima šuma i razvijajmo kod dece ljubav prema prirodi!

Mi smo zadatak očuvanja Zemlje shvatili ozbiljno - u okviru akcije ,,Zasadi drvo" zajedno sa Adria Media Group-om i institucionalnim partnerima od 2019. godine zasadili smo preko 153.000 mladih stabala i sakupili 1.5 tonu semena iz kog će se takođe roditi novo, mlado drveće za sve nas.

HEROINE KOMPANIJE dm U BORBI ZA ZELENIJU BUDUĆNOST


Jovana Janjić, Mina Obradović, Svetlana Zarić, Neda Đorđević i Sanja Miletić su heroine koje se bore za zeleniju budućnost u ime kompanije dm. Razgovarali smo sa njima o akciji u kojoj učestvuju i njihovom doživljaju projekta Zasadi drvo.
 

Šta za vas lično predstavlja učešće u akciji „Zasadi drvo“?

- Akciju „Zasadi drvo“ vidim kao dragocenu priliku da svi zajedno postanemo istinski čuvari naše okoline i damo primer koji će se pozitivno odraziti na odnos našeg društva prema prirodi. Isto onako kako brinemo jedni o drugima, potrebno je da se osvrnemo i na zdravlje naše planete jer je, u krajnjoj instanci, njena dobrobit ujedno i naša - poručila je Jovana Janjić, asistent Razvoja ljudskih resursa u kompaniji dm, i dodala:

- Ovaj projekat doživljavam kao šansu da i u izazovnim okolnostima budemo zajedno stvarajući uslove za bolju i zdraviju budućnost. Period pandemije vratio nas je nekim često zapostavljenim prioritetima i podsetio da je zdravlje najbitnije.
 

Kakav je osećaj biti deo akcije sadnje?

- U novembru 2019. sam se priključila sadnji, s koje nosim lepe utiske - divan dan pun smeha, pozitivne energije, druženja i saradnje. Bila je to prilika za sve nas da učestvujemo u nečemu što je važno za celu planetu i da vratimo prirodi bar jedan delić onoga što ona nama pruža. Iz tog razloga sam se prijavila i za sadnju u martu ove godine, na kojoj smo još jednom svi zajedno pokazali šta možemo. Svima će nam ostati u pamćenju vesela atmosfera, ogroman entuzijazam i, naravno, neverovatan rezultat na koji smo tako ponosni - prenela nam je svoje utiske Mina Obradović, referent Razvoja ljudskih resursa kompanije dm.
 

Da li upravo ovakve akcije, poput „Zasadi drvo“, pokazuju snagu zajedništva jednog društva?

- Smatram da onaj ko zaista voli svoju zemlju to pokazuje tako što je neguje i čuva. Ovo je naš način. Neretko čujemo na razne teme rečenice koje počinju sa „kada bi svako od nas“ ili „kada bismo svi...“. To „nešto“ se često ne desi nikada. Da bi se magija ujedinjenog delovanja dogodila, potrebno je da postoje plemeniti cilj, ogromna pokretačka energija i snaga volje svakog pojedinca, a „Zasadi drvo“ je baš to - akcija koja je okupila mnoštvo pojedinaca koji su dokazali i svakodnevno dokazuju da udruženi možemo zaista sve. I u okolnostima koje do pre samo godinu dana nismo slutili, zajedništvo je odgovor i istinska snaga borbe za zeleniju budućnost nas i naše dece - istakla je Svetlana Zarić, menadžer asortimana u kompaniji dm.
 

Imate li utisak da polako menjamo svest i da se kao društvo ponašamo odgovornije prema životnoj sredini i sebi samima?

- Poslednjih godina sa raznih strana nam stižu upozorenja da moramo nešto da promenimo po pitanju čovekovog uticaja na planetu. Istovremeno nam se ukazuju podsticaji i mogućnosti da našu svakodnevicu učinimo čistijom i zdravijom. Tako u periodu klimatskih promena, a kasnije pandemije, života pod maskama i visokog stepena zagađenosti vazduha, stiže projekat „Zasadi drvo“. Imajući u vidu odziv i posvećenost volontera, kao i odjek koji je projekat imao u javnosti, gajim nadu da gradimo ekološki osvešćenije društvo - optimistična je Neda Đorđević, poslovođa dm drogerije, koja je sa nama podelila i pozitivne utiske sa svog radnog mesta.

- Slične tendencije primećujemo i kroz kupovne navike građana koji se u našim drogerijama sve češće okreću eko-sredstvima, prirodnim proizvodima i organskoj hrani.
 

Da li je jedan od najvažnijih aspekata ove akcije upravo edukacija, kojom se menja svest društva?

- Pored toga što je, zahvaljujući projektu „Zasadi drvo“, naša zemlja postala bogatija za preko 140.000 mladih stabala, snaga ove inicijative ogleda se i u težnji da se kroz edukaciju formiraju nova svest i nove navike kod naših sugrađana. Iz promenjenog odnosa čoveka prema svojoj okolini razvija se preduslov za održivu budućnost, u kojoj će ovakve akcije biti deo naše svakodnevice. Mislim da smo na dobrom putu i da smo već uradili sjajan posao. Nastavljamo naš poduhvat i pozivamo sve institucije, druge kompanije, kolege i sugrađane da nam se pridruže u izgradnji zelenije budućnosti - zaključila je Sanja Miletić, poslovođa jedne od dm drogerija.

ISTRAJNI U ŽELJI DA SVET UČINIMO ZELENIJIM


Uokviru projekta Zasadi drvo, na red za sadnju došla je i Jagodina, kao i gradsko ozelenjavanje Zrenjanina, a priliku da učestvuju u ovoj akciji imali su i zaposleni u kompaniji dm, jednom od partnera projekta. Zahvaljujući njihovoj istrajnosti, nova mlada stabla krasiće naše i živote generacija koje dolaze, kaže Sanja Miletić, poslovođa dm drogerije u Jagodini.
- Zasadi drvo je jedna divna akcija koja nam pruža iskorak iz svakodnevice i brzog života. Uči nas da je potrebno da malo usporimo i sprovedemo u delo neku plemenitu aktivnost koja će služiti kako nama, tako i budućim naraštajima. Drago mi je da sam deo dm porodice, koja prepoznaje značaj ovakvog poduhvata i motiviše nas da se i sami uključimo u izgradnju kvalitetnije i zdravije budućnosti. Pored toga, za nas je ovo bila jedinstvena prilika da provedemo dan u prirodi uz sjajnu atmosferu i fizičku aktivnost, a po završetku naše misije, imali smo osećaj kao da smo svetu darovali nova pluća - poručila je Sanja. 
Neda Đorđević, poslovođa dm drogerije u Zrenjaninu, koja j uzela učešće u ozelenjavanju ovog grada izjavila je - Izuzetno mi je zadovoljstvo što učestvujem u ozelenjavanju i ulepšavanju svog grada, u kom živim i radim, i u kome moja deca odrastaju. Ponosna sam na ceo naš dm tim, koji malim koracima stvara veliku promenu i daje odličan primer drugim građanima i kompanijama, jer briga o životnoj sredini tiče se svih nas. Zato je veoma važno da se svi osvestimo i uvidimo značaj ovakvih akcija, jer mi smo oni koji oplemenjuju našu okolinu, čineći je čistijom i lepšom!

PRVI USPESI PROJEKTA ZASADI DRVO U 2021. GODINI!


U organizovanim manjim grupama i uz poštovanje epidemioloških mera zaposleni u kompaniji dm, zajedno sa drugim volenterima i stručnim licima iz JP Srbija Šume, nastavili su svoj eko-poduhvat i u 2021. godini. Jedna od prvih lokacija čijem su pošumljavanju zaposledni dm-a dali svoj doprinos je Kovilj, malo mesto nadomak Novog Sada, koji je u jednom danu dobio 1.200 mladih sadnica bele vrbe, koje su zasađene na 1,44 hektara zemlje, dok su u Apatinu, zasadili 500 stabala topole.
Organizacija je bila odlična,a raspooženje učesnika, kao i uvek, na visokom nivou.
Ovakve akcije su izuzetna prilika za sve učesnike da upoznaju različite predele naše lepe zemlje, i nauče mnogo o sadnji i značaju šuma od stručnjaka.
Top