24. februar 2022. Svim osnovnim školama u Srbiji obezbeđene su sadnice belog bora koje će učenici prvih razreda u isto vreme, danas između 10 i 12 časova, zajedno sa svojim učiteljima posaditi u dvorištima svojih škola.

„Gledaj kako rastemo“ je prva akcija u okviru „Velike nedelje“ projekta „Zasadi drvo“, organizovana za najmlađe školarce uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Sadnice belog bora iz rasadnika JP “Srbijašume” spakovane su u 1200 paketa i distribuirane svim osnovnim školama u Srbiji uz pomoć učenika srednje Šumarske škole iz Kraljeva.

Gledaj kako rastemo!

ZAHVALJUJUĆI PROJEKTU „ZASADI DRVO“, U ISTO VREME U SVIM OSNOVNIM ŠKOLAMA U SRBIJI PRVACI SADE DRVEĆE

„Izuzetno smo zadovoljni jer su svi prvaci u zemlji dobili priliku da prisustvuju sadnji i da saznaju više o važnosti pošumljavanja. Edukacija je ključ i zato, pored sadnje, veliku pažnju posvećujemo edukativnim projektima namenjenim deci. Zahvalni smo našim partnerima koji omogućavaju da projekat „Zasadi drvo“ postavlja sve ambicioznije ciljeve i ostvaruje sve značajnije rezultate,“ izjavila je Ana Aleksić, članica uprave kompanije Adria Media Group.

Poslednja nedelja februara za projekat „Zasadi drvo“ je „Velika nedelja“ jer će je obeležiti 3 važna događaja. Nakon sadnje s prvacima, u subotu, 26. februara, organizovana je zajednička sadnja zaposlenih u kompanijama Adria Media Group i dm drogerie markt, a završava se 28. februara Forumom stručnjaka „Veliko pitanje“ na Šumarskom fakultetu. Stručnjaci, partneri i saradnici projekta će u šest panela dati odgovore na velika pitanja i postaviti putokaz za sve buduće zajedničke aktivnosti.

Akciju „Zasadi drvo“ pokrenuli su Adria Media Group i kompanija dm drogerie markt sa institucionalnim partnerima: Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava šume, JP "Srbijašume", JP "Vojvodinašume", Pokretom gorana Srbije, Privrednom komorom Srbije, Botaničkom baštom "Jevremovac“, Šumarskim fakultetom u Beogradu i Šumarskom školom Kraljevo. Od ove sezone partneri projekta su i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnologije i Zavod za zaštitu prirode.
Priroda je naš izvor i naše utočište i zato je važno da se kod dece razvija navika da provode vreme u prirodi, i razviju bliskost sa njom.
Kako nam brz tempo života ne ostavlja uvek vremena da mališane usmerimo u ovom pravcu, jedan od ciljeva projekta „Zasadi drvo“ je da roditeljima bude podrška u nastojanjima da kod dece razviju naklonost i svest o prirodi.

GLEDAJ KAKO RASTEMO!
DEČIJI DAN U PRIRODI

U toku je treći talas projekta „Zasadi drvo“, koji su pokrenule kompanije Adria Media Group i dm drogerie markt, uz podršku institucionalnih partnera.
Nakon dva izuzetno uspešna talasa, koja su za nama, nastavljamo da pošumljavamo našu lepu zemlju, ali i da širimo svest o samom značaju i benefitima šuma.
Edukacija je posebno važna kada su naši najmlađi u pitanju, a uz to i igra i dobra zabava, jer tako se najlepše i najlakše uči.


Tako su 9. 10. u botaničkoj bašti „Jevremovac“ organizovane edukativno-kreativne radionice za decu predškolskog i školskog uzrasta do 4. razreda osnovne škole.

Prvi deo „Dečjeg dana u prirodi“ obeležila je radionica Zavoda za zaštitu prirode Srbije, posvećena deci predškolskog uzrasta koja je imala za cilj da podstakne njihovu kreativnosti istovremeno ih približavajući prirodi i učeći ih o različitim biljnim i životinjskim vrstama.

U okviru druge radionice pod nazivom „Od semena do zelenih grana“ u organizaciji Botaničke bašte Jevremovac učestvovala su deca školskog uzrasta do 4. razreda, koja su imala priliku da nauče kako da prepoznaju različita semena i opale listove u prirodi i da ih iskoriste na kreativan način.
Top